Knuffeldokter

Verhalen | De Knuffeldokter

Knuffeldokter Anneloes

Knuffeldokter Anneloes


Knuffeldokter word je niet zomaar, daar heb je veel ervaring met naald en draad voor nodig. Gelukkig zat de knuffeldokter al op haar 7de achter de naaitafel. Toen ze 10 jaar oud was, naaide ze haar eerste knuffel in elkaar met een handnaaimachine (zie de foto hieronder). Later heeft ze haar kennis verdiept door een opleiding tot costumiere te volgen en het textielbrevet te halen. Inmiddels is ze ervaren knuffeldokter, want er zijn al honderden knuffels door haar handen gegaan. Kies je voor de knuffeldokter, dan profiteer je van haar ervaring met kwetsbare pluche van knuffels tot wel 70 jaar oud.


Knuffeldokter | Waarom is knuffel zo waardevol?

zelfgemaakt popje

Zelfgemaakt popje


Knuffel is er vaak al sinds de kindertijd, de gedeelde herinneringen maken knuffel van grote emotionele waarde. Knuffel is een van de weinige dingen is die mensen uit hun kindertijd nog kunnen gebruiken, bewaren of doorgeven. Vanwege de grote emotionele waarde van knuffel is een opknapbeurt altijd erg spannend, zowel voor kinderen als voor grote mensen.

Natuurlijk heeft ze zelf ook een knuffel: haar knuffelbeer maakte haar moeder toen ze 5 jaar oud was. Ze was meteen aan Beer verknocht. Toen ze klein was repareerde ze zelf al de oortjes en de oogjes, dus die zitten nu scheef. Precies zo moet Beer zijn en blijven.


Knuffeldokter | Hoe zorg je dat knuffel zichzelf blijft?


Om ervoor te zorgen dat knuffel zichzelf blijft, onderzoekt de knuffeldokter altijd eerst wat een knuffel zo uniek maakt:

  • Zijn gezichtsuitdrukking
  • Zijn lichaamshouding
  • De manier waarop de vacht is versleten
  • Het gevoel van de vervormde vulling
  • Slijtage door de manier van knuffelen
  • Oude herstelstiksels en details die bewaard moeten blijven

Als de knuffeldokter een goed beeld heeft van knuffel, gaat ze aan het werk. Alle ledematen worden rechts – links gemerkt, ook de vulling, zodat knuffel op precies dezelfde manier weer in elkaar kan worden gezet. Alle details worden vastgelegd met voor- en nafoto’s zodat ze kan zien of knuffel zichzelf is gebleven na reparatie. Een goed gelukte opknapbeurt laat knuffel zichzelf zijn, weer ‘tot leven’ komen en langer meedoen.


Knuffeldokter | Gebruik je een speciale techniek?

Beer in de sneeuw

Beer geniet van de wintersport


Versleten en fragiele stoffen vragen om een zachtaardige behandeling en milde technieken. Meestal werkt de knuffeldokter met de hand, zodat ze de spanning van de draad goed kan voelen. Voor gebreide pluche zijn er speciale borduurnaalden met een botte punt, zodat de reparaties lang mooi blijven zitten. Ze ontwikkelt ook speciale technieken, zoals ‘onderlappen’, zodat de reparatie zo min mogelijk invloed heeft op het uiterlijk en het knuffelgevoel.

Met een uitgebreide reparatie ben is de knuffeldokter 6 – 10 uur bezig. Tijd, geduld en aandacht voor details geven het mooiste resultaat.


Knuffeldokter | Wat maakt knuffeldokter zo’n mooi beroep?

knuffel is versleten

Giraf wil zichzelf blijven


Knuffel is een kwetsbaar en persoonlijk bezit, waar met liefde voor gezorgd moet worden. Elke knuffel die wordt aangeboden heeft een eigen uitstraling en heeft een daarbij passende behandeling nodig. Dat maakt het werk als knuffeldokter persoonlijk, creatief en tegelijk technisch uitdagend.

De mailbox Knuffelhotel is de grappigste en tegelijk ontroerendste mailbox van heel Nederland. Maar de mooiste momenten zijn toch als klanten blij en tevreden met knuffel naar huis gaan, huppelend het pand verlaten of een taart langs komen brengen.


Knuffeldokter | Hoe is Knuffelhotel ontstaan?

knuffels logeren bij de knuffeldokter

Biggie en Knorremans op vakantie in Knuffelhotel


Vroeger was Knuffelhotel enkel een vakantiebestemming voor knuffels. Knuffels beleefden allerlei avonturen en je kon de vakanties online volgen in de Knuffelkrant. Maar knuffels kunnen niet zo lang gemist worden en daarom was het niet zo druk. Op een dag kwam er een knuffel langs die heel graag weer ‘heel’ thuis wou komen. Toen ben is de knuffeldokter begonnen met knuffelreparaties. Als knuffel straks weer langer mee kan, kan knuffel wel wat nachtjes gemist worden. De vrolijke verhaaltjes in de Knuffelkrant verschijnen nog steeds, maar nu om het missen van knuffel te verzachten.

Top