Knuffel wassen met de hand


Knuffelspa | Knuffel wassen met de hand

Met de hand knuffel wassen
Kan ik mijn beer zelf wassen?

Je wilt je knuffel wassen en ervoor zorgen dat je knuffel zo lang mogelijk mooi blijft. Hoe je jouw knuffel het beste met de hand kunt wassen hangt af van:

 • De vulling: Compacte soorten vulling drogen slecht.
 • Het pluche: Haarlengte en materiaal bepalen het resultaat.
 • De slijtage: Sommige knuffels zijn te kwetsbaar om te wassen.
 • De grootte: Dikke grote knuffels drogen slecht.

Tip! Heb je een nieuwe knuffel met een waslabel die in de wasmachine kan? Lees dan verder bij knuffel wassen in de wasmachine.


Met de hand knuffel wassen | De vulling

knuffel wassen en drogen in een handdoek
Varkentje Fluck droogt in een handdoek

Je hebt een normale maat knuffel en je wilt weten of je die met de hand kunt wassen? Of je je knuffel kunt wassen met water en zeep, hangt af van de vulling. Het type vulling hangt samen met de leeftijd van je knuffel. De meest voorkomende typen knuffel zijn:

 • Moderne lichte knuffel met een fluweelachtige of extreem zachte vacht en een witte synthetische vulling (jaren ’90 en nieuwer). Je kunt knuffel reinigen in een sopje, mits de knuffel niet te groot is.
 • Oude harde, maar nog wel verende knuffel met een compacte donkere grijze/blauwe synthetische wolvulling (jaren ’80). Deze kun je slecht wassen, want ze drogen slecht . Als je dit type knuffel wilt reinigen, kun je het beste oppervlakkig wassen.
 • Wat oudere stuggere knuffel met een dikke pluche vacht en een vulling van gele schuimrubber brokjes (jaren ’70). Deze kunnen in een sopje, mits ze niet te groot zijn, maar het is beter deze knuffels oppervlakkig te wassen.
 • Bejaarde keiharde knuffel. De vacht is een geweven stof van natuurlijk materiaal, die niet uitrekt. De vulling bestaat uit houten krullen of stro (jaren ’60 en ouder). Wil je knuffel reiningen, doe dat niet met water en zeep, hierdoor ontstaan kringen.

Tip! Je kunt controleren wat er in je knuffel zit, door de vulnaad open te maken. Die kun je makkelijk weer sluiten met een grove rijgsteek.

Tip! Oma’s deden vaak katoenen watjes in knuffels. Katoenen watjes worden nooit meer echt droog in een knuffel en knuffel gaat dan gaat stinken. Verwijder de watjes voordat je knuffel gaat wassen.


Met de hand knuffel wassen | De vacht

knuffel wassen in bad
Koetje kan prima in bad

De vacht van moderne knuffels is gemaakt van een synthetisch materiaal, zoals polyester. Deze stof kan goed tegen water. Je kunt de stof langere tijd weken, zonder dat er iets mee gebeurt. De kleuren lopen zelden door.

Pluche met lange haren kan in warm water gaan klitten en plukken vormen als je veel roert en wringt. Je krijgt een mooier resultaat als je knuffel reinigt en de haren in het water borstelt, zodat ze mooi pluizig blijven.

Duurdere knuffels hebben vaak een vacht van wol, zijde of katoen. Deze vacht wordt niet veel mooier van weken in een sopje. Deze knuffels hebben vaak ook een stevige vulling die slecht droogt. Wil je dit type knuffel reinigen, dan kun je beter de alleen oppervlakte behandelen.

Versleten knuffels hebben een zwakke vacht die kan scheuren als de vulling nat en dus zwaarder wordt. Versleten knuffels kun je niet altijd uithangen zonder dat de ledematen uitrekken of losraken. Doe deze knuffels zeker niet in de wasmachine, met de hand wassen is al belastend genoeg.

Je kunt eerst de vulling verwijderen en de vacht apart weken in een sopje. Vergeet niet links en rechts te markeren, zodat je de vulling op dezelfde manier weer terug kunt plaatsen. Let op: Als de vulling verkeerd wordt teruggeplaatst, krijgt knuffel een ander karakter.

De geur van een schone vacht is anders: Gebruik je je knuffel op vakantie ter geruststelling, dan kun je je knuffel beter na je vakantie wassen, dan ervoor. Je kunt de geur sneller terugkrijgen als je je knuffel oppervlakkig reinigt of de vulling eerst verwijdert. De vulling behoudt dan de vertrouwde thuisgeur.

Het knuffelgevoel van een schone vacht voelt anders: Gladde leerachtige plekjes op voetzooltjes en rond de neus verdwijnen als je je knuffel reinigt. Door het vet van je handen komt dit wel weer terug, maar dat duurt een tijd. Je kunt dit proces versnellen door je handen met een beetje vaseline in te smeren voordat je naar bed gaat.

Heb je juist een ruwe knuffel, dan kan je knuffel te zacht uit de was komen. Je knuffel droogt ruw op als je je knuffel wast met veel zeep, niet goed uitspoelt en droogt in de zon. Gebruik geen sterke ontvetter, zoals soda, zodat de vacht plukkerig blijft.
Een zachte vacht kan harder aanvoelen na het wassen, dit voorkom je door je knuffel tijdens het drogen te borstelen. Een plukkerige vacht wordt pluiziger als je hem weekt in water met soda.

Tip! Oudere Knuffels van het merk Steiff hebben vaak een wollen vacht op een katoenen stof. Deze zijn niet wasbaar. De moderne reeks voor kinderen is gemaakt van polyester en is wasbaar volgens het wasvoorschrift.


Met de hand knuffel wassen | Het sopje

Knuffel wassen onder de douche
Ernie krijgt zeep in zijn oog.

De vacht en de vulling van je knuffel kunnen tegen wassen met water met zeep en je knuffel is niet te groot. Met wat voor sopje ga je knuffel wassen?

Het reinigingsmiddel: Je kunt een sopje maken van handwarm water (max. 45 graden) en wasmiddel. Een wolwasmiddel houdt de haren zacht en soepel, ook na het opdrogen. Heb je een gekleurde knuffel met korte haren, dan kun je ook een bontwasmiddel gebruiken.

Heb je een witte knuffel, neem dan een witwasmiddel of vitragewit. Dit zijn optische blekers, die verven je knuffel witter zonder de haren aan te tasten. Haren bleken kan ook veilig met baksoda. Als je er te veel van gebruikt hou je wel een fijne poederlaag over als je je knuffel laat drogen. Dit stof is lastig weg te halen zonder je knuffel weer nat te moeten maken. Goed naspoelen dus.

Is je knuffel erg vet, dan kun je soda aan het water toevoegen. Spoel je water met soda niet goed uit, dan voelen de haren bros na het drogen. Je kunt ze met een zachte borstel weer zacht maken. Voor een frissere geur kun je wat groene zeep toevoegen. Groene zeep wrijf je liefst eerst fijn tussen je vingers en de wand van het teiltje, anders krijg je klontjes zeep in de vacht.

Heeft je knuffel een muffe schimmelgeur, week hem dan eerst een nachtje in water met een flinke scheut schoonmaakazijn. Azijn verwijdert ook zeepresten en geuren. Als je je (witte) knuffel geurvrij wilt hebben, kun je naspoelen met water met een scheutje (witte) azijn.


Met de hand knuffel wassen | Knuffel drogen

Na wassen knuffel in handdoek drogen
Knuffel in handdoek drogen.

Nadat je je knuffel hebt gewassen, wil je je knuffel snel drogen. Heb je een moderne knuffel met een zacht aanvoelende vulling, dan kun je het beste beginnen met drogen door je knuffel tussen katoenen handdoeken te pletten. Je kunt met je hele gewicht op je knuffel leunen, de vulling kan daar tegen.

Let op! Als je knuffel plastic oogjes en neus heeft, druk dan niet heel hard op het snoetje. De oogjes kunnen binnenin makkelijk afbreken.

Als je zo veel mogelijk vocht uit je knuffel hebt geperst, kun je knuffel nadrogen:

 • Op de verwarming: Leg eerst een handdoek op de radiator en leg daar je knuffel op. Wel regelmatig keren, anders krijg je inkepingen waar de knuffel de radiator raakt.
 • Onder de airco: Je knuffel droogt snel en effectief, ook als de airco alleen op drogen staat.
 • In de zon: Je knuffel droogt het snelste buiten in de zon. Let op dat je knuffel op een schone ondergrond ligt en niet weg kan waaien. Als de zon schijnt kun je ook kleine knuffels van stuggere vullingsoorten wassen en drogen. Het moet buiten liefst warmer zijn dan 21 graden en een zonnig hoekje, anders duurt het te lang en is de zon onder voor je knuffel droog is.

Let op! De foehn kan gevaarlijk zijn voor je knuffel: als de lucht te heet is krijg je schroeivlekken. Zeker als je een synthetische knuffel hebt, is de fohn al snel te heet.

Als je knuffel droog is, voelen de haren soms ruw en hard. Je kunt de vacht weer zacht maken door te borstelen. Je kunt het beste beginnen met een zachte babyhaarborstel, alle pluche kan daar tegen. Wil je de vacht wat meer uit elkaar borstelen, dan kun je hardere borstels gebruiken.

Let op! Scherpe borstels kunnen in kwetsbare kale delen van je knuffel blijven steken en de stof beschadigen. Oogjes krijgen krassen van scherpe borstels.


Met de hand knuffel wassen | Oppervlakkig reinigen op waterbasis

Antieke knuffelbeer wassen
Antieke beer schoonmaken

Je kunt ook alleen de vacht van je knuffel reinigen, zonder dat de gehele vulling nat wordt. Dit kan met een sopje van handwarm water, soda en groene zeep. Je dept een zachte borstel in het sopje en masseert de vacht van je knuffel ermee. Direct daarna wrijf je met een rulle, katoenen handdoek over de vacht op de plek waar je net had geborsteld. Laat het sop niet intrekken in je knuffel, bewerk steeds een nieuwe plek en droog die direct. Laat je knuffel na deze behandeling goed drogen, zodat je zeker weet dat je knuffel gezond blijft.

Is je knuffel heel stoffig, dan kan het zijn dat de vulling is vergaan en door de vacht heen ‘verstoft’. Dit kan kringen geven op kale plekken als je je knuffel wast, bijvoorbeeld op de voetzooltjes of de neuspunt. Je kunt je knuffel eerst stofzuigen om het ergste stof te verwijderen, maar het risico op kringen blijft bestaan.

Heb je kringen op je knuffel, dan kun je die soms wegkrijgen met baksoda. Dep met een vochtige handdoek op de pootjes en strooi een dikke laag baksoda op de plek. Laat het een dag of twee intrekken. Het is lastig om alle bakpoeder weer netjes weg te krijgen, maar met de stofzuiger en een zachte haarborstel kom je een heel eind.


Met de hand knuffel wassen | Zonder water

knuffel wassen zonder water
Knuffelheren worden gereinigd

Je wilt je knuffel reiningen, maar dat kan niet met water? Je kunt dan andere reinigingsmiddelen gebruiken:

 • Baksoda: Als je een antieke kale knuffel reinigt met water, heb je veel kans op kringen. Je kunt je knuffel beter inborstelen met droge baksoda en in een kussensloop doen. Laat je knuffel een paar dagen intrekken en zuig de baksoda er daarna voorzicht af met behulp van een zachte babyhaarborstel. Controleer voor je begint of de haartjes sterk genoeg zijn voor de stofzuiger, anders is je knuffel na afloop een stuk kaler.
 • Tapijtreiniger: Wollen knuffels reinigen kan met tapijtreiniger. Probeer wel altijd even op een plekje uit of er geen kleurverschil ontstaat, dit middel is vrij agressief. Spuit het middel niet direct op je knuffel, maar op een handdoek. Wrijf daarna voorzichtig met de handdoek over het pluche.
 • Glasex: Dit is een ontvettende reiniging die goed werkt op polyester en acryl pluche. Je kunt steeds kleine beetjes op je knuffel sprayen, inborstelen en met een ruwe handdoek schoonwrijven. De grijze waas verdwijnt beter als je eerst het stof uit het haar wegborstelt.

Tip! Als je te vaak Glasex gebruikt, krijgen witte knuffels een blauwe gloed. Stap dan liever over op een sopje met een hele hoge concentratie soda en wrijf met een handdoek steeds wat sop over de vacht.


Met de hand knuffel wassen | Plagen en ongedierte

Knuffel vriezen tegen de motten
Koude therapie tegen motten.

Je wilt je knuffel wassen en ontdoen van plagen en ongedierte. Als knuffel veel gebruikt wordt of heel oud is, kan hij ongedierte met zich meedragen.

Schimmel: Als knuffels lang vochtig zijn geweest, krijgen ze last van schimmels. Schimmels verspreiden een hele onaangename geur, je herkent het makkelijk. Als knuffel lang in de schuur of de kelder heeft gelegen en een dikke stugge vulling heeft, is de kans groot dat hij last van schimmels heeft.

Week eerst je knuffel tenminste 12 uur in water met een grote hoeveelheid soda. Je knuffel ontvet en ontsmet. Daarna week je je knuffel tenminste 24 uur in water met een koffiekopje schoonmaakazijn. Heb je een witte knuffel, neem dan witte keukenazijn. Daarna week je je knuffel een dagje in water met zeep, zodat je knuffel weer fris ruikt na zijn behandeling. De schimmel blijft weg al je je knuffel na zijn behandeling snel droogt, liefst in de zon op een hete zomerse dag.

Grijze vlekken in katoenen stof wordt ook vaak door schimmels veroorzaakt, je krijgt het kleurverschil niet meer weg door te wassen.

Tip! Als je knuffel niet snel droogt, kun je beter de vulling vervangen dan je hele knuffel reinigen.

Stof: De vulling in je knuffel kan heel stoffig zijn door stof van buitenaf, dit stof kun je aan de oppervlakte wegkrijgen door knuffel te stofzuigen. Als je knuffel stoft doordat de vulling is vergaan, helpt stofzuigen niet. Je raakt het stof dan alleen kwijt door een nieuwe vulling te plaatsen. Dit laatste is vaak het geval bij vulling van gele schuimrubber brokjes en stro.

Huisstofmijt: Was knuffel minimaal elke 6 weken op minimaal 60 graden. Doe knuffel het liefst ook in de droger. Helaas komen niet alle knuffels goed uit dit wasproces. Als je last hebt van huisstofmijt allergie kun je een hypo-allergene knuffel overwegen die goed in de was kan. Een beschermende waszak houdt knuffel langer mooi.

Haarluis: Was knuffel regelmatig op 60 graden, totdat de haarluis is verdwenen uit huis en haar. Niet alle knuffels kunnen tegen deze hoge temperatuur in de wasmachine. Een alternatief is om de vulling te vervangen en de vacht apart in een pan met heet water te wassen. Met een keukenthermometer kun je de temperatuur van het waswater controleren.

Motten: Mottenlarven bijten gaatjes in de stof, vooral wollen knuffels hebben hier last van. Je kunt je knuffel reinigen door hem een paar dagen in de vriezer te leggen om de mottenlarven te bestrijden. Antieke knuffels die niet in de was kunnen, kun je zo toch goed behandelen. Antieke knuffels hebben vaak een vulling van houtkrullen om ze minder aantrekkelijk te maken voor motten.


Met de hand knuffel wassen | Grote knuffel

kapotte knuffel na wassen in de wasmachine
Ezel ongelukkig na wasmachine

Als je een grote knuffel wast in de wasmachine, is de kans groot dat ie kapot gaat. Grote knuffels gaan kapot in de was(machine) door zware natte vulling en een zwakke vacht. Bovendien droogt een grote knuffel heel langzaam op, soms wordt de binnenkant van de knuffel niet meer droog.

Grotere knuffels hebben ten opzichte van hun inhoud een kleiner verdampingsoppervlak (hun vacht), hierdoor droogt een grote knuffel extra langzaam. Ook de weg van het vocht naar buiten is langer, wat de verdamping vertraagt.

Als de vulling nat is, wordt deze zwaarder en zet soms uit. Hierdoor trekt de vulling harder aan de vacht en kan je knuffel scheuren. Doe je je knuffel in de was(machine) en je knuffel scheurt, dan klit de vulling aan de vacht.

Een grote synthetische knuffel kun je het beste reinigen met een ruwe handdoek en Glasex. Op witte knuffels laat Glasex op den duur een blauwe gloed achter, dus doe het niet te vaak. Is het pluche van je knuffel van een natuurlijk stof, dan kun je tapijtreiniger overwegen. Probeer wel eerst op een onopvallend plekje of het middel geen kleurveranderingen achterlaat.

De vulling van je grote knuffel kun je slecht schoonmaken door te wassen. Het is makkelijker om de vulling te vervangen door een nieuwe schone vulling. Je kunt de vacht van knuffel reinigen door die apart in bad te doen, zodat je knuffel hygienisch schoon is. Het ontwerp van grote knuffels is meestal zo, dat de vorm van je knuffel met nieuwe vulling weer mooi terugkomt zonder dat hij zijn karakter verliest.

Tip! Is je knuffel uit de jaren ’70 dan is het pluche mogelijk van acryl. Deze stof kan niet tegen oplosmiddelen zoals nagellakremover. Hierdoor lossen de haren op, waardoor je knuffel kaal wordt. Gebruik dan liever een oplossing van water met soda.

Tip! Grote kermisknuffels hebben vaak een minder sterke pluche, die kun je niet wassen met water en ook niet in de wasmachine.