Knuffel wassen in de wasmachine

Kun je knuffel in de wasmachine wassen?
Kan knuffel in de wasmachine?

Je wilt je knuffel wassen in de wasmachine en ervoor zorgen dat je knuffel zo lang mogelijk mooi blijft.. Hoe je je knuffel was hangt af van:

  • Het wasvoorschrift: Kan knuffel in de wasmachine?
  • De afmeting: Dikke grote knuffels drogen slecht.
  • De vulling: Compacte soorten vulling drogen slecht.
  • Het pluche: Langharige soorten slijten en klitten in de wasmachine.
  • De slijtage: Sommige knuffels zijn te kwetsbaar om te wassen.
  • De hygiene: Wil je knuffel echt hygienisch schoonmaken?

Tip! Twijfel je of je knuffel in de wasmachine kan, lees dan eerst meer over kwetsbare knuffels met de hand wassen.


Knuffel wassen in de wasmachine | Wasvoorschrift

Knuffel wassen in de wasmachine in waszak
Haai in waszak met kijkvenster.

Heb je een nieuwe knuffel met een wasvoorschrift op het label? Dan kun je je knuffel volgens dat voorschrift wassen in de wasmachine. De wasmachine is handig, maar heeft een paar nadelen:

  • Slijtage van de vacht aan de wastrommel.
  • Klontering van de vulling door centrifugeren.
  • Onleesbaar waslabel waardoor je niet meer weet wat te doen.
  • Vertrouwde geur verdwijnt door het wasmiddel.

Knuffel wassen in de wasmachine | Slijtage

Knuffel niet in de wasmachine reinigen
Cookie durft niet in de wasmachine

Ga je knuffel wassen in de wasmachine dan slijt de vacht door wrijving met de wastrommel. De haren worden soms plukkerig en het zachte pluizige van nieuwe pluche verdwijnt. Hoe langer de haren, hoe sterker dit effect. Extreem zachte Knuffels van wellnesspluche hebben hier extra last van. Door de lage wastemperatuur ontvet het pluche niet helemaal, waardoor de haarplukken makkelijker aan elkaar blijven klitten.

Vrijwel alle moderne knuffels zijn kleurecht, de kleuren lopen zelden door. Rode stoffen van kleertjes lopen vaak wel door, dus was die apart. Wel worden kleuren lichter naarmate je meer wast, maar dat gebeurt ook door blootstellen aan daglicht.

Tip! Slijtage door de wastrommel wordt minder als je knuffel wast in een washandje, waszak, skisok of kussensloop. Je kunt met een postbode elastiek het kussensloop dichtmaken.


Knuffel wassen in de wasmachine | Vulling

knuffels worden slap van wassen in de wasmachine
Knuffel slap na wassen in de wasmachine

Ga je je knuffel wassen in de wasmachine, dan zal de vulling van vorm veranderen. Afhankelijk van de soort en kwaliteit vulling in je knuffel, zal je knuffel na de wasbeurt meer of minder slinken. Witte zachte vulling vormt uiteindelijk dikke klonten, zodat je knuffel aanvoelt als een zak met een losse bal vulling erin. Je kunt aan dit veranderde knuffelgevoel gewend raken en niks anders meer willen, maar vaak komen knuffels uiteindelijk langs Knuffelhotel om weer bijgevuld te worden. Bijvoorbeeld tijdens een vulselconsult op het knuffelspreekuur

Tip! Je kunt voor het wassen de vulling verwijderen. De vulnaad is een makkelijk te vinden grof stiksel van een dikke draad. Je kunt die loshalen, de vulling verwijderen en na de wasbeurt weer dichtnaaien. Laat de vulling van het snoetje zitten, zodat knuffel na zijn wasbeurt op dezelfde manier de wereld in kijkt.

Tip! Soms zit er een speeldoosje, geluidje of electronisch onderdeel in knuffel. Deze kun je het beste verwijderen voor het wassen, tenzij is aangegeven dat het een wasbaar speeldoosje is.


Knuffel wassen in de wasmachine | Geen wasvoorschrift

wasmachine met knuffelprogramma
Wasmachine met knuffelprogramma

Wil je knuffel wassen in de wasmachine, kies dan het juiste programma. Een wasprogramma met een lage temperatuur en een laag toerental is het beste voor je knuffel. Sommige wasmachines hebben een knuffelbeestenprogramma, maar een wolwasprogramma werkt ook goed. Het is goed voor de vacht als de trommel tijdens het wassen zo weinig mogelijk draait, dat vermindert het vervilten van de vacht.

Een wolwasprogramma heeft wel een hoog toerental bij het centrifugeren, je kunt dit naar beneden bijstellen. Hoe sneller je centrifugeert, hoe meer de vulling van je knuffel geplet wordt tijdens het drogen, maar je knuffel komt wel droger uit de wasmachine.

Tip! Knip het waslabel van je knuffel af en bewaar het op een veilige plek, zodat je altijd weet hoe je je knuffel kunt wassen.

Tip! Voor betere hygiene kun je de wasmachine eerst leeg een kookwas laten draaien, zodat er geen bacterien uit de wasmachine in je knuffel komen.


Knuffel wassen in de wasmachine | Wasmiddel

knuffels wassen in de wasmachine
Knuffels wassen in de wasmachine

Wil je je knuffel wassen in de wasmachine, let dan op de werking van de zeep en de geur van het wasmiddel. Knuffel komt graag zacht en liefst geurloos uit de wasmachine, zodat hij snel weer vertrouwd aanvoelt en ruikt.

De werking van de zeep: Een wolwasmiddel houdt de haartjes zachter en werkt het aan elkaar plakken van de haartjes tegen. Is je knuffel vettig, dan kun je het wasmiddel versterken door er een eetlepel soda aan toe te voegen. Heb je een gekleurde knuffel, dan kun je ook bontwasmiddel gebruiken. Is je knuffel wit, dan kun je hem iets witter krijgen door te wassen met vitragewit. Hier zit een optische bleek in, dat betekent dat het wasmiddel je knuffel ‘wit kleurt’. Dit is milder voor het pluche dan ‘wit bleken’.

De geur van het wasmiddel: Bij een geurloos wasmiddel heeft knuffel zijn eigen vertrouwde geur weer snel terug. Heb je dat niet in huis, dan kun je naspoelen zonder zeep. Wil je echt alle zeepresten en geuren weg hebben, doe dan een scheutje witte azijn in het wasverzachterbakje. Heeft je knuffel last van een lichte schimmelgeur, week je knuffel dan eerst een nachtje in water met een flinke scheut schoonmaakazijn. Daarna kun je je knuffel wassen zoals aangegeven.

Tip! Plan een wasbeurt goed rond logeerpartijen en vakanties, zodat knuffel zijn vertrouwde geruststellende geur heeft in de onbekende omgeving.

Tip! Als je de vulling uit je knuffel haalt voor het wassen, heeft knuffel sneller zijn eigen vertrouwde geur weer terug.


Knuffel wassen in de wasmachine | Ongedierte

Knuffels in de vrieskou tegen motten
Knuffels in de vrieskou tegen motten

In je knuffel kan ongedierte zitten, zoals bacterien, huismijt, motten of haarluis. Daar kun je iets tegen doen, zodat knuffel weer echt schoon is voor je hem weer gebruikt.

Bacterien: Als je je knuffel wast op 30 – 40 graden, blijven de meeste bacterien in leven. Je knuffel ziet er schoon uit en ruikt fris, maar is zijn bacterien niet kwijt. Pas vanaf 60 graden ben je de bacterien kwijt. Wil je je knuffel hygienisch schoon krijgen, dan kun je het beste eerst je wasmachine een lege kookwas laten draaien. Hiermee voorkom je infectie van je knuffel vanuit de wasmachine. Daarna zul je je knuffel op 60 graden moeten wassen. Knuffels worden daar niet mooier van, maar wel echt schoon. Je kunt een desinfecteermiddel toevoegen in het wasmiddelbakje, als je vermoedt dat knuffel een bron van infectie is.

Huismijt: Was knuffel elke 6 weken op minimaal 60 graden en doe hem liefst in de droger. Knuffel kan hierdoor krimpen en zal sneller slijten en zijn haren verliezen.

Haarluis: Was knuffel regelmatig op 60 graden, totdat de haarluis uit haar en knuffel zijn verdwenen.

Motten: Je kunt mottenlarven bestrijden door knuffel een paar dagen in de vriezer te leggen. Knuffel in de wasmachine wassen is dan niet nodig. Handig als je knuffel antiek is en een houten eikenkrullen vulling heeft.


Knuffel wassen in de wasmachine | Drogen

Hoe droog je knuffel het beste?
Aapje droogt graag in de zon.

Als knuffel te lang vochtig blijft, krijgt hij een muffe geur, daarom kun je hem het beste helpen met drogen.

In de winter kun je je knuffel het beste drogen op de radiator. Leg je knuffel op een dikke handdoek op de radiator en keer hem regelmatig. Tijdens het drogen kun je de haartjes borstelen voor een zachter resultaat.

In de zomer kun je je knuffel het beste drogen in de zon. Knuffel droogt het snelst op een warm plekje in de zon. Als je geen haast hebt, kun je je knuffel wassen in de zomer, als hij het snelst droogt. Dit voorkomt het ontstaan van een muffe geur.

De fohn is gevaarlijk, omdat je bij een te hoge temperatuur schroeiplekken in je knuffel krijgt en mogelijk brandplekken. Heb je beschikking over een airco, dan droogt de lucht van de airco je knuffel ook snel op.

Wil je je knuffel na zijn wasbeurt direct droog hebben, dan kun je hem drogen in de droogtrommel. Het resultaat is vaak een zachtere vacht dan drogen aan de lucht. Je voorkomt ook dat bacterien en schimmels een muffe geur kunnen verspreiden. Een groot nadeel van de droger is dat de haartjes extra slijten en uitvallen. Je knuffel wordt eerder kaal en eindigt uiteindelijk als de hiel van een oude sok: doorzichtig en kwetsbaar. Moderne rekbare knuffels met een korte fluweelachtige vacht hebben hier extra last van.

Tip! Was dikke grote knuffels liever niet. Ze blijven heel lang nat, soms drogen die helemaal niet meer op en gaan ze muf ruiken. Maak van deze knuffels de vacht liever schoon met glasex en een ruwe handdoek.

Durf je het toch niet aan? Stuur dan een foto van je knuffel naar Knuffelhotel voor een gratis was-advies.