Knuffel zelf repareren: techniek

kapotte knuffel met gat

Knuffelkliniek | Zelf Kapotte Knuffel Repareren

kapotte knuffel met gat
Vos heeft een gat, wat nu?

Je wilt je kapotte knuffel zelf repareren, zonder je knuffel te beschadigen. Let dan op:

  • De naald waar je mee werkt.
  • De draad waar je mee werkt.
  • De steken die je gebruikt.
  • De toestand van je knuffel.
  • De vulling van je knuffel.

Zelf kapotte knuffel repareren | De Naald

Naald om knuffel te repareren
Welke naald gebruik je?

Kapotte knuffels zijn meestal gemaakt van een gebreide pluche. Gebreide stoffen kun je het beste naaien met een stompe naald.

Pluche lijkt aan de binnenkant op een panty: als er een gaatje in komt, gaat de stof ‘ladderen’ en wordt het gat groter. Een scherpe naald snijdt draden in gebreide stof kapot, zodat je al snel grotere gaten krijgt waar je hebt genaaid.

Als je je kapotte knuffel naait met een stompe naald, zoals een dunne borduurnaald (merk John James, maat 24 – 28), steekt de naald tussen de draden. Je voorkomt dat er gaatjes in de stof komen en de vacht van je knuffel blijft langer heel.


Zelf kapotte knuffel repareren | De Draad

Kapsel van wol
Gebruik wol alleen voor spannende kapsels

Als je de gaatjes in je kapotte knuffel wilt dichtnaaien, gebruik dan garen dat sterk is, maar toch breekt als er per ongeluk heel hard aan knuffel wordt getrokken. Je voorkomt dat knuffel een nieuwe scheur krijgt op de plek van zijn oude litteken.

Wil je naadjes en gaatjes dicht naaien? Dan kun je het beste werken met een enkele gladde draad. Garen van het merk Guterman is glad en sterk. Wil je dat je garen niet krult tijdens het naaien, dan kun je kiezen voor quiltgaren. Dat is sterk glad garen dat niet klit en makkelijk uit te halen is als je een foutje maakt.

Wil je een vulnaad dicht naaien nadat je je kapotte knuffel hebt bijgevuld? Gebruik dan een dikkere stroevere draad, zoals knoopschatengaren. De draad is dikker, zodat het meer kracht kan weerstaan als je knuffel flink gevuld is. Je kunt met dit garen en een grove rijgsteek je knuffel weer dichtmaken, zonder dat je een litteken ziet. Trek na een paar steken het garen steeds even aan voor het beste resultaat.

Bedenkt dat je de kleur van het garen niet ziet als je knuffel nog veel haar heeft, maar als je knuffel later kale plekjes krijgt, zie je afwijkende kleuren extra goed. Littekens krijgen dan een scherp uiterlijk, het ziet er onprettig uit.

Gebruik geen wol, dit is wel stroef, maar heel dik. Bovendien breek het snel. Wol is alleen geschikt voor fantastische kapsels, zoals die van Vogelbekdier hierboven op de foto.


Zelf kapotte knuffel repareren | De Steken

voorbeeld van steken om kapotte knuffel mee te repareren
Stiksels om kapotte knuffel mee te herstellen

Het soort steek maakt voor het behoud van je knuffel geen verschil. Je kunt je kapotte knuffel naaien met een rijgsteek, stiksteek of kruissteek. Alle soorten steken kunnen lang je knuffel bij elkaar houden. Ze zien er alleen anders uit. Gebruik je steken die boven de stof zichbaar zijn, dan hou je altijd een litteken. Met een rijgsteek kun je blind naaien en dat voorkomen.

Gebruik je kleine fijne steekjes, dan blijft de stof langer mooi. Elke steek hoeft dan minder kracht te dragen, bij elkaar zijn de steken samen sterk. Trek de draad niet heel hard aan, zodat er een verdikking ontstaat. Je krijgt daardoor onnodig veel kracht op de stof van je knuffel. Trek je veel stof in de naad samen, dan wordt je knuffel kleiner en trek je de stof strakker rondom de vulling. Hierdoor slijt je knuffel sneller op de versleten plekken.


Zelf kapotte knuffel repareren | De Vacht

Versleten knuffel herstellen
Is je knuffel dun en verwassen?

Versleten knuffels vragen om extra zorg. Niet alle stof kan nog worden genaaid. Is de stof van je kapotte knuffel dun en doorzichtig geworden, dan kun je je knuffel niet meer naaien. Je kunt beter een verstevigende laag stof aan de binnenkant plaatsen. Daarop zet je dan de versleten stof weer vast.

Om dit goed te doen, moet je de vulnaad openen en de vulling verwijderen. Bewaar de vulling goed en markeer links en rechts zodat je de vulling weer precies terug kunt plaatsen. Keer de knuffel en naai een nieuwe laag stof in de binnenkant van je knuffel. Je kunt nu je knuffel weer terugkeren en opvullen. Let bij het sluiten van de vulnaad, dat je de nieuwe laag stof goed meeneemt zodat de spanning van de draad op de nieuwe onderlaag komt te staan.


Zelf kapotte knuffel repareren | De Vulling

Knuffel is erg afgevallen
Is je knuffel erg afgevallen?

Je kunt je knuffel bijvullen door de vulnaad te openen. De vulnaad is een grof stiksel dat meestal in de rugnaad is verwerkt. Je herkent het aan de dikke beige draad en de grove steken. Knip deze draad door en open de naad. Je kunt nu je knuffel bijvullen. Daarna kun je de vulnaad weer sluiten.

Let bij het bijvullen op het knuffelgevoel van je knuffel. Er zit al snel te veel nieuwe vulling in. Als je de vulnaad sluit zit de vacht strakker om de vulling heen en voelt je knuffel steviger aan.

‘Panda-vulling’ is de meest voorkomende vulling voor moderne knuffels. Vaak zitten er zakjes met kleine balletjes in de pootjes en het zitvlak. Na verloop van tijd raken die zakjes lek en zitten de balletjes door de hele knuffel. Als knuffel dan gaatjes krijgt, komen die balletjes naar buiten. Je kunt dan de knuffel bij de vulnaad openen en de balletjes uit knuffel halen. Van tule kun je nieuwe zakjes naaien en de balletjes daar weer in doen. De zakjes plaats je dan weer terug, zodat knuffel weer veilig is voor kleine kinderen.


Zelf kapotte knuffel repareren | Alternatieve oplossingen

Knuffel is hersteld met tape
Gebruik nooit pleisters of tape.

Ben je niet handig met naald en draad? Ga dan NIET aan de slag met tape of pleisters. Dit laat nare lijmvlekken achter die zwart kleuren. Bij het verwijderen van het tape loop je ook het risico dat je de haren uit de vacht trekt.

Je kunt beter beschermende kleertjes kopen, zoals knuffelsokjes. Desnoods naai je die vast aan je kapotte knuffel, zodat de vulling in je knuffel blijft.


Knuffelkliniek | Knuffel laten repareren


Zie je het toch niet zitten om zelf je kapotte knuffel te repareren? Dan kun je je knuffel laten behandelen door de ervaren knuffeldokter. Mail je wensen en een foto van je knuffel naar Knuffelhotel. Je ontvangt dan een persoonlijk advies. Of bekijk de resultaten van andere knuffels