Knuffel repareren

Knuffel repareren, mooi herstel
Je knuffel mooi repareren

Wil je je knuffel repareren? Zorg ervoor dat knuffel zijn eigen unieke uitstraling behoudt en weer langer mee kan. In het algemeen geldt: knuffel wil het liefste zichzelf blijven. Knuffel wil nooit een mooie nieuwe versie van zichzelf worden, dat leidt altijd tot teleurstelling. Hier moet je aan denken voordat je begint:

  • Knuffels’ uiterlijk en de emotionele uitstraling van je knuffel.
  • Het knuffelgevoel en de manier waarop je knuffel vasthoudt.
  • De toestand waarin je knuffel zich na al die jaren bevindt.

Knuffelkliniek | Behoud van karakter

Knuffel laten repareren
Gekleurde beer laten repareren

Hoe je knuffel kijkt is uniek voor jouw knuffel. De ene knuffel kijkt vrolijk, de andere troostend of juist verdrietig. Als je je knuffel gaat repareren, moet dat natuurlijk zo blijven. Je kunt met behulp van foto’s vastleggen hoe je knuffel kijkt, zodat je die blik later ook weer terug kunt brengen. Knuffel krijgt dan na herstel weer zijn vertrouwde uiterlijk terug.

De vacht van je knuffel is ook een groot deel van zijn uitstraling. Een gladde buitenkant is karakteristiek voor de oudere knuffels. Is de vacht glad, vul die dan aan met een gelijkende gladde stof. Jonge knuffels hebben vaak nog wilde haren die aangevuld moeten worden, dit kun je doen met een passende kleur pluche. De haarlengte kun je later bijknippen, dan gaat knuffel nog even langs de kapper voor een beter resultaat.

Historische details zoals naaiwerk van oma, wrijfoortjes en labeltjes geven knuffel grote emotionele waarde. Ga je je knuffel repareren, dan is het belangrijk dat je die details met respect behandelt. Gooi nooit direct na herstel stukjes van knuffel weg, maar bewaar ze lang genoeg om zeker te weten dat je ze niet zult missen.


Knuffelkliniek | Knuffelgevoel

Beertje laten repareren
Beertje voor en na knuffel repareren

Knuffel heeft een eigen unieke vorm gekregen na al die jaren knuffelen. Hoe knuffel aanvoelt wordt voor een groot deel bepaald door de vulling. Ga je je knuffel repareren, plaats deze vulling exact terug, zodat je knuffel hetzelfde aanvoelt als voor zijn behandeling.

Elke knuffel heeft zwaar belaste plekken, vaak aan de hals of onder de oksels. Als je je knuffel gaat repareren kunnen deze plekken van binnenuit verstevigd worden. Je plaatst dan aan de binnenkant een stukje stof onder de versleten plek. Je ziet nu zo min mogelijk van de nieuw toegevoegde stof en knuffel blijft langer heel. Let erop dat de stof niet te dik is, want dat beïnvloedt de lenigheid van knuffel in de hals, oksels en de heupen.

Wrijfoortjes en staartjes kun je niet makkelijk herstellen omdat het knuffelgevoel te veel verandert. Het is makkelijker om een nieuw oortje of staartje extra te plaatsen, zodat je langzaam aan de nieuwe wrijfplekjes kunt wennen. Je kunt stof nemen van kleding die ook al slijt, dan voelt de stof meer aan zoals je dat van knuffel gewend bent.


Knuffelkliniek | Toestand van Knuffel

Minnie knuffel laten repareren
Minnie is weer in ere hersteld.

Afhankelijk van de leeftijd van je knuffel is de vacht meer of minder versleten. Voor elke knuffel is de behandeling daardoor anders, er zijn wel tips en trucs van Knuffelkliniek die je helpen een zo goed mogelijk resultaat te behalen.


Knuffelkliniek | Is dit iets voor jou?

Kapotte Knuffel repareren
Kan jouw knuffel nog gerepareerd worden?

Wil je je knuffel doorgeven aan een volgende generatie? Let dan extra op hygiene en veiligheid. Bijvoorbeeld door het plaatsen van nieuwe schone vulling of extra versteviging van de oogjes. Bedenk van de voren of knuffel het uitdagende bestaan in een jong gezin nog wel aan kan. Soms is het beter dat knuffel vanaf de kast toekijkt hoe het ermee gaat.

Knuffelkliniek | Kan ik deze knuffel nog repareren?!

Knuffel kan meestal gerepareerd worden
De meeste knuffels kunnen gerepareerd worden

Ben je bang dat je knuffel niet meer gered kunt redden? Stuur een paar foto’s van je knuffel naar Knuffelkliniek voor persoonlijk advies. Vaak lukt het wel om je knuffel weer op te knappen met de juiste aanwijzingen.


 

Knuffelkliniek | Meest voorkomende reparaties

 


Knuffelkliniek | Knuffel laten bijvullen

Knuffel reparatie door bijvullen
Knuffel Ollie bijgevuld

Voelt knuffel als een grote zak waarin een klont vulling zit? Knuffels hebben vaak last van vulselpletting. Hierdoor zit knuffel altijd sip naar beneden te kijken. Ook het knuffelgevoel is niet meer zoals vroeger. Door het wassen in de wasmachine en intensief gebruik vervilt de vulling tot een compacte bal in de buik en harde knotjes in de poten. Laat je knuffel repareren, dan kan de knuffeldokter nieuwe vulling bijplaatsen of de gehele vulling vervangen.

Je kunt ook je knuffel ook laten bijvullen tijdens het spreekuur, zodat je direct kunt voelen of de vulling naar je zin is.


Knuffelkliniek | Knuffel repareren door onderlappen

Knuffel repareren door onderlappen
Varkentje hersteld na onderlappenl

Is de vacht van knuffel dun en doorschijnend? Zie je zelfs de vulling erdoorheen? De knuffeldokter kan onder de originele vacht een verstevigende laag textiel plaatsen. Daarop zet ze de originele vacht weer vast met hele kleine steekjes. Je hebt als het ware een nieuwe knuffel in je knuffel. Laat je je knuffel repareren door te onderlappen, dan is knuffel weer steviger en blijft knuffel zo veel mogelijk zichzelf.

Op de nieuwe laag kunnen neusje, oogjes en oortjes ook weer beter worden vastgezet. De buitenlaag zal in de loop van de tijd afslijten, waarna de nieuwe laag langzaam zichtbaar wordt.


Knuffelkliniek | Vilt vervangen

Knuffel met nieuw vilt
Aap heeft nieuwe vilten pootjes

Is je knuffel toe aan nieuw vilt? Laat dan je knuffel repareren door de oude vilten laag te vervangen door een nieuwe. De knuffeldokter neemt het originele patroon over, zodat je knuffel weer in de originele staat naar huis gaat. In combinatie met een bezoek aan Knuffelspa, zit knuffel er weer fris en vrolijk bij.


Knuffelkliniek | Extreem dunne oren

Konijn steviger door extra laag stof
Konijn steviger door extra laag stof

Laat je je knuffel repareren en is knuffel zo dun dat ie bijna uit elkaar valt? Ook dan is onderlappen nog mogelijk. Onderlappen is de manier om je knuffel te behouden, terwijl het uiterlijk zo min mogelijk verandert. Ook versleten oren kunnen baat hebben bij deze oplaptechniek. Het gevoel van de buitenkant verandert niet, terwijl het oor wel weer stevigheid heeft. Geleidelijk slijt de oude laag door en wordt de nieuwe laag zichtbaar. Zo slijt je nieuwe oor in de loop van de tijd in en heb je nooit een abrupte overgang naar een nieuw oor.


Knuffelkliniek | Kale plekken herstellen

Kale plekken in de vacht opgevuld
Konijn heeft geen kale plekjes meer

Heeft je knuffel kale plekken? Soms ziet dat er heel storend uit, zeker als het een paar kale plekken zijn in een verder mooie harige vacht is. De kale plekken zijn vaak wit, je ziet de stof waar de haartjes ooit in zaten. Laat je je knuffel repareren, dan kunnen deze kale plekken van nieuwe pluche worden voorzien. Als de plekken erg kwetsbaar zijn, kan er eerst een laag textiel onder de kale plekken worden geplaatst. Het nieuwe pluche blijft dan beter zitten. Als je kiest voor het opvullen van kale plekken, blijf je wel altijd een kleur- en haarverschil zien.


Knuffelkliniek | Gezicht herstellen

Knuffel gezicht laten repareren
Knuffelbeer Middelvoet zijn ogen glanzen weer.

Is het gezicht van je knuffel beschadigd? De gezichtsuitdrukking geeft knuffel zijn unieke karakter. Laat je knuffel repareren, dan kan zijn blik in oude glorie hersteld worden. Door zijn doffe ogen, stoffige neus en ontbrekend mondje kan knuffel er mat uitzien. De emotie van je knuffel wordt versterkt, door zijn glanzende ogen en uitstekende neus na de behandeling in Knuffelkliniek. Laat je je knuffel repareren, laat dan je wensen tot in detail weten, dan kan de knuffeldokter er rekening mee houden.


Knuffelkliniek | Nieuwe oren

Nieuwe oren voor je knuffel kiezen
Kies het juiste oor

Zijn de oortjes van je knuffel op? Als je de oortjes van je knuffel intensief gebruikt, kunnen ze tot op de draad toe slijten. Laat je je knuffel repareren, dan kun je er voor kiezen een nieuw oor te laten aannaaien. Omdat het knuffelgevoel van oortjes heel belangrijk is, is het van belang het juiste materiaal te kiezen. Je kunt de originele draadjes behouden (links op de foto) of juist laten wegwerken (rechts op de foto) als je die wilt bewaren. Het knuffelgevoel van dit oor is vrij stevig, het oor is ontworpen om weer jaren mee te kunnen gaan. Het is ook mogelijk om voor soepele oren te kiezen, bijvoorbeeld van zijde (zie ‘wrijfoortjes’). Laat je knuffel repareren, mail dan de details die belangrijk zijn naar de knuffeldokter. Zij houdt daar dan rekening mee.


Knuffelkliniek | Pyjama vervangen

Knuffel zijn kleding laten repareren
Knuffel zijn pakje laten repareren

Zijn de kleren van je knuffel versleten? Heeft je knuffel een lijfje van stof dat een pyjama of kledingstuk voorstelt, dan kun je die laten vervangen. Je kunt zelf een stofje meesturen, zodat je precies krijgt wat je graag wilt. Laat je knuffel repareren door een nieuw pakje te laten maken, dan kan daarin de oude, maar ook weer nieuwe, vulling worden geplaatst.


Knuffelkliniek | De behandeling van jouw knuffel


Heb je vragen over de mogelijkheden voor jouw knuffel? Wil je je knuffel naar Knuffelkliniek sturen voor een behandeling? Mail dan je wensen en foto’s van je knuffel naar de knuffeldokter. Zij zal je persoonlijk adviseren en een voorstel voor de behandeling van je knuffel doen.


Knuffelkliniek | Voorbeelden van reparaties

Wil je meer voorbeelden bekijken? Hieronder volgen meer voorbeelden van complete reparaties. Laat je overtuigen door de voor- nafoto’s.


Laat Knuffel repareren | Olifantje

Oranje onderlappen om knuffel te repareren
Olifantje is met oranje stof behandeld

Had je knuffel vroeger een uitgesproken kleur, maar is die nu verdwenen? Laat je knuffel repareren door te onderlappen met een fel gekleurde stof. De stof schijnt door de versleten vacht heen, waardoor je knuffel weer een beetje kleur terug krijgt. De herinnering is vaak doorslaggevend bij het kiezen voor een kleur, bij dit olifantje was dat oranje.


Laat Knuffel repareren | Antieke Beer

Antieke beer laten repareren
Antieke beer laten repareren?

Is knuffel is een herinnering aan vroeger tijden en gaat hij al generaties mee? Meestal lukt het om een knuffel van 50 – 70 jaar oud weer nieuw leven in te blazen. Het specialisme van Knuffelhotel is om knuffels’ uitstraling zo veel mogelijk te behouden, en knuffel weer mooi en aanspreekbaar te maken. Het behoud van de herinnering is belangrijker dan de antieke waarde van de knuffel. Laat je je oude knuffel repareren, dan zal de knuffeldokter oude en nieuwe materialen combineren om knuffel zo mooi mogelijk te maken.


Laat Knuffel repareren | Voetzooltjes

Nieuwe voeten voor knuffel
Olifantje krijgt nieuwe voetzooltjes

Heeft je knuffel gaatjes in de pootjes? De voetzooltjes van knuffel slijten vaak sneller dan de vacht, omdat ze minder haar hebben. In de loop van de tijd zakt de vulling naar beneden en komt de vulling (of kleine balletjes) door de zooltjes naar buiten. Nieuwe voetzooltjes voorkomt dat de vulling uit je knuffel valt. Laat je de pootjes van knuffel repareren, dan blijft de vulling langer op zijn plaats.


Laat Knuffel repareren | Geen verschil

Knuffel weer stevig door drakenweb
Dradenweb houdt pinguïn bij elkaar

Is de vulling je knuffel geworden? Dan kan je knuffel bij elkaar gehouden worden door een web van draden in je knuffel. Binnenin de vulling houden draden de vorm in je knuffel. Aan de buitenkant zie je enkele kleine steekjes. Als je je knuffel laat repareren, is je knuffel naderhand precies hetzelfde, maar wel weer steviger.


Laat Knuffel repareren | Tweelingbroer

Knuffel met zelfde gezicht laten herstellen
Tweelingbroer heeft nieuw gezicht

Kan het gezichtje niet meer gered worden? Het gezichtje van het linker aapje was verloren gegaan. Gelukkig had hij een tweelingbroer en kon de knuffeldokter het gezichtje namaken. Dankzij een uitwisseling van foto’s konden we het gezichtje precies naar wens maken, voordat de aapjes weer naar huis gestuurd werden. Laat je het gezicht van je knuffel repareren, dan zit er natuurlijk ook garantie op de manier waarop je knuffel kijkt. Knuffel moet weer als zichzelf thuis komen.


Laat Knuffel repareren | Lege blik

Nieuwe ogen kunnen geschilderd worden op knuffels
Yoshi heeft nieuwe ogen laten schilderen

Niets zo vervelend als een knuffel met een lege blik. Niet alle versleten ogen missen een uitdrukking, maar als knuffel niet meer kan kijken wordt het vervelend. Ogen kunnen worden bijgewerkt, zowel op textiel als op plastic ogen. Laat je de ogen van knuffel vervangen, dan kun je ook zelf ogen meegeven die je mooi vindt.


Laat Knuffel repareren | Nekklachten

Hals van knuffel repareren
Hals van Snoopy is verstevigd.

De meest voorkomende klacht van knuffels is een losse nek. Zwakke plekken waar veel trekkracht op staat slijten sneller en raken uit model. Dit gebeurt in de hals, maar ook onder de oksels en soms in de liezen. Laat je je knuffel repareren, dan zal op deze plekken een extra versteviging aan de binnenkant van de vacht worden geplaatst, zodat knuffel weer langer mee kan.


Laat Knuffel repareren | Wrijfoortjes

Wrijfoortjes laten repareren
Wrijfoortjes kunnen gemaakt worden.

Het hardst slijten wrijfoortjes en staartjes. Oortjes kunnen worden vervangen door nieuwe oortjes, maar behoud van de oorspronkelijke duimdraadjes kan ook door over die draadjes een nieuw oor te plaatsen. Dit oor kan weer langer mee en heeft nog steeds prettige duimeigenschappen. Laat je wrijfoortjes van je knuffel repareren, dan heb je 2 weken garantie op het knuffelgevoel van de oortjes, zodat je ze thuis in alle rust kunt uitproberen.


Laat Knuffel repareren | Chenille garen

Knuffel repareren met chenille garen
Knuffel met haartjes draad laten repareren

Is je knuffel kaal en wil je graag een dunne laag met haren terug? Dan kun je je knuffel laten borduren met Chenille garen. Dit is een wol met uitstekende haartjes, waardoor er weer een vacht ontstaat. Voor kleinere knuffels is dit een mogelijkheid om mooier en slijtvaster naar huis te gaan. Laat je een kleine knuffel repareren, dan is dit een prima mogelijkheid, voor grote knuffels is deze techniek niet de mooiste oplossing.


Laat Knuffel repareren | Vacht onderlappen

Knuffel repareren met nieuwe stof
Nieuwe vacht onder de oude geplaatst

Is je knuffel kaal en heeft je knuffel ook nog veel gaatjes? Laat je je kale knuffel repareren dan kun je ervoor kiezen de gaten met een harige stof te laten stoppen. Hier is onder de gehele knuffel een nieuwe laag fijne harige stof geplaatst. De originele delen zijn hier weer op vastgezet. En natuurlijk het nieuwe oortje om knuffel weer compleet te maken.


Laat Knuffel repareren | Combinatie met Knuffelspa

Knuffelspa maakt de vacht weer mooi
Combinatie met Knuffelspa maakt het helemaal af

Als je knuffel versleten is van het knuffelen, is hij meestal ook niet meer zo fris in zijn vacht. Laat je je knuffel eerst schoonmaken in Knuffelspa, dan passen de reparaties beter bij de originele kleur van je knuffel. Oude stiksels worden beter zichtbaar en makkelijker te verwijderen. Laat je je knuffel repareren, dan maakt een bezoek aan Knuffelspa de opknapbeurt helemaal af.


Laat Knuffel repareren | Onderlappen en oortjes

Knuffel is gerepareerd en heeft weer oortjes
Hondje is weer steviger met oortjes.

Een kleine knuffel herstellen is een precies werkje. Dit knuffeltje past in de palm van je hand. Onder het knuffeltje zit een nieuwe verstevigende laag, hierop zijn ook de oogjes weer vastgezet, zodat die weer goed blijven zitten. Dit hondje had ook graag weer nieuwe oortjes in de juiste kleur. Er is gekozen voor een wat dikker oortje, zodat het weer heel lang mee kan.


Laat Knuffel repareren | Doorgeefbeer

Beer laten repareren voor je kindje
Beer laten repareren voor je kindje

Krijg je binnenkort een (klein)kind en wil je knuffel doorgeven? Laat je knuffel dan nalopen, want in de loop van de tijd gaan oogjes en neusjes los. Dit is natuurlijk niet veilig voor het kindje. Laat je je knuffel repareren, dan let de knuffeldokter extra op veiligheid en hygiene.


Laat Knuffel repareren | Popje

Katoenen popje herstellen
Katoenen popje herstelt in Knuffekliniek

Dit popje is helemaal van katoen gemaakt, inmiddels is de stof helemaal doorschijnend geworden. Om de knuffel toch weer stevigheid te geven is onder de originele laag een nieuwe laag katoen geplaatst. De knuffel is hiervoor wel helemaal uit elkaar geweest, maar daar zie je helemaal niets meer van. Laat je je knuffel repareren, dan kunnen ook de kleertjes worden opgeknapt.


Laat Knuffel repareren | Rode beer

Knuffel met brosse vacht laten repareren
Beer met brekende vacht laten repareren

Sommige typen pluche worden in de loop van de tijd bros. Het pluche valt dan uit elkaar, zoals een zandkoekje. Door de stukjes pluche met fijne dichte steken op een onderlaag vast te zetten, kan je knuffel in vorm blijven. Maar niet bij alle knuffels is dat nog mogelijk. Laat je je knuffel repareren, dan zal de knuffeldokter zal je persoonlijk adviseren als je knuffel last heeft van brosse pluche. Deze knuffel had alleen last van brosse pluche bij het neusje en kon het snoetje verstevigd worden. De kruisnaad is hersteld met een extra stevig binnenwerk.


Laat Knuffel repareren | Doorschijnend Konijn

Doorzichtige knuffel repareren
Doorzichtige knuffel repareren

Een veel voorkomende klacht van knuffels is dat ze door knuffelen, wassen en drogen helemaal dun en doorzichtig zijn geworden. Ook als er bijna niets meer van de vacht van je knuffel over is, is het mogelijk om het patroon van je knuffel over te nemen en een nieuwe knuffel in je originele knuffel te naaien. Doe je dit van een neutrale bijpassende stof, dan blijft je knuffel zo veel mogelijk zichzelf, maar kan wel weer langer mee.


Laat Knuffel repareren | Clowntje

Clowntje met kleurig pakje aan
Clowntje met kleurig pakje aan

Laat je je knuffel repareren, dan kun je besluiten de kleur terug te brengen. De gekleurde vacht is verdwenen en je ziet alleen nog de grijze onderlaag. Wil je de gaten in je knuffel dan op een kleurige manier vullen, dan kun je kiezen voor een fleurige stof. Het uiterlijk van je knuffel verandert dan wel, zoals hier. Het clowntje ging weer vrolijk gekleurd naar huis.


Laat Knuffel repareren | Rode Hond

Knuffel verstevigen en vullen
Hondje kan weer staat

Deze rode reishond heeft al veel van de wereld gezien. Zijn vacht is dun geworden en hij kan niet meer staan. Omdat de stof te zwak is om nieuwe vulling te dragen, zet de knuffeldokter eerst een verstevigende laag onder de oude vacht. Hierin plaatst ze weer nieuwe vulling, zodat knuffel weer vorm krijgt.


Knuffelkliniek | De behandeling van jouw knuffel


Laat je graag je knuffel repareren en heb je specifieke vragen over de mogelijkheden voor jouw knuffel? Mail dan je wensen en foto’s van je knuffel naar de knuffeldokter. Zij zal je persoonlijk adviseren en een voorstel voor de behandeling van je knuffel doen.