Knuffel herstel per klacht


Knuffelkliniek | Klacht: Knuffel is afgevallen

Knuffel reparatie door bijvullen
Knuffel Ollie bijgevuld

Voelt knuffel als een grote zak waarin een klont vulling zit? Knuffels hebben vaak last van vulselpletting. Hierdoor zit knuffel altijd sip naar beneden te kijken. Ook het knuffelgevoel is niet meer zoals vroeger: knuffel is niet meer zo veerkrachtig. Door het wassen in de wasmachine en intensief gebruik vervilt de vulling tot een compacte bal in de buik en harde knotjes in de poten.

Knuffel herstelt door het plaatsen van nieuwe vulling. Je kunt de vulnaad openen door de draad daar door te knippen. De vulnaad zit meestal op de rug, soms op de buik. Bij beren en knuffels met een draaiend hoofd zit de vulnaad vaak in de hals. Je herkent de naad aan een grove handgestikte dikke witte draad. Er ontstaat dan een opening die niet verder loslaat. Je kunt via deze opening meestal overal vulling bijplaatsen.


Knuffelkliniek | Klacht: doorschijnende vacht

Knuffel repareren door onderlappen
Varkentje hersteld na onderlappenl

Is de vacht van knuffel dun en doorschijnend? Zie je zelfs de vulling erdoorheen? Dan kun je onder de originele vacht een verstevigende laag textiel plaatsen. Daarop zet je de originele vacht weer vast met hele kleine steekjes. Je hebt als het ware een nieuwe knuffel in je knuffel gemaakt. Knuffel is weer steviger en blijft zo veel mogelijk zichzelf. De buitenlaag zal in de loop van de tijd afslijten, waarna de nieuwe laag langzaam zichtbaar wordt.

Om aan de binnenkant stof te kunnen plaatsen, kun je het beste de vulnaad openen en hier de vulling van knuffel verwijderen. Vaak kun je dan van binnenuit stof aanbrengen. Heb je weinig ruimte om te werken, dan kun je de vacht van knuffel ook binnenstebuiten keren en de stof daarna aanbrengen. Doe dat niet als je knuffel er heel slecht aan toe is: de stof kan dan scheuren tijdens het keren. Bedenk dat je de stof dikker maakt, waardoor terugkeren lastiger gaat als je klaar bent.

Op de nieuwe laag kunnen neusje, oogjes en oortjes ook weer beter worden vastgezet. Plaats tussen de nieuwe stof en het metalen sluitringetje een rondje van vilt, dan valt het oogje mooier in de stof.


Knuffelkliniek | Klacht: gaten in vilt

Knuffel met nieuw vilt
Aap heeft nieuwe vilten pootjes

Is je knuffel toe aan nieuw vilt? Je kunt dan je knuffel herstellen door de oude viltlaag te vervangen, dit geeft vaak het mooiste resultaat. Je kunt de originele viltlaag voorzichtig verwijderen en het patroon ervan overnemen op nieuw vilt.

Een laag vilt onder de oude laag aanbrengen zodat je de originele viltlaag houdt, geeft zelden een mooi resultaat: Nieuw vilt is helder van kleur en te dik om als onderlaag aan te brengen. De originele kleuren worden vaak nog steeds gemaakt, je ziet die kleur aan de binnenkant van een naad vaak nog terug.


Knuffelkliniek | Klacht: Extreem dunne oren

Konijn steviger door extra laag stof
Konijn steviger door extra laag stof

Ga je je knuffel repareren en is knuffel zo dun dat ie bijna uit elkaar valt? Dan is het nog steeds mogelijk om een nieuwe stoflaag onder de originele vacht aan te brengen. Ook versleten oren kunnen baat hebben bij deze oplaptechniek. Het gevoel van de buitenkant verandert niet, terwijl het oor wel weer stevigheid heeft. Geleidelijk slijt de oude laag door en wordt de nieuwe laag zichtbaar. Zo slijt je nieuwe oor in de loop van de tijd in en heb je nooit een abrupte overgang naar een nieuw oor. Kies voor de oren een dunne, verwassen stof, zodat het knuffelgevoel van het oor niet te veel verandert.


Knuffelkliniek | Klacht: Kale plekken

Kale plekken in de vacht opgevuld
Konijn heeft geen kale plekjes meer

Heeft je knuffel kale plekken? Soms ziet dat er heel storend uit, zeker als het een paar kale plekken zijn in een verder mooie harige vacht is. De kale plekken zijn vaak wit, je ziet de stof waar de haartjes ooit in zaten. Ga je je knuffel repareren, dan kunnen deze kale plekken van nieuwe pluche worden voorzien. Als de plekken erg kwetsbaar zijn, kan er eerst een laag textiel onder de kale plekken worden geplaatst. Het nieuwe pluche blijft dan beter zitten.

Als je kiest voor het opvullen van kale plekken, blijf je wel altijd een kleur- en haarverschil zien. Versleten pluche ziet er anders uit, voelt anders en is verkleurd. Je kunt in de kringloopwinkel een oude knuffel kiezen die ook verkleurd is. Als je die een paar keer wast, heb je een goede pluche om de kale plekjes mee op te vullen. Knip dan rondjes die de kale plekken bedekken zonder naad en zet die met fijne steekjes vast. Je voelt meestal een verdikking waar je nieuwe pluche aanbrengt, dat vermindert als de pluche ‘inslijt’. Je kunt na het aanbrengen van de pluche de haren bijknippen zodat de oude en nieuwe vacht beter in elkaar overlopen.


Knuffelkliniek | Klacht: Slecht zien

Knuffel gezicht laten repareren
Knuffelbeer Middelvoet zijn ogen glanzen weer.

Kan je knuffel niet meer zo goed kijken? De gezichtsuitdrukking geeft knuffel zijn unieke karakter, de ogen zijn daarom erg belangrijk. Het herstel van ogen kun je het beste doen met doorschijnende glasverf. Je kunt met polijstpapier de oogjes opwrijven en daarna glasverf aanbrengen. Het is verstandig om met plakband de haren rond de ogen af te plakken, zodat er geen verf aan de vacht komt. Het is niet erg als je niet bij de buitenrand kunt, hier valt meestal de vacht weer overheen.

De gezichtsuitdrukking geeft knuffel zijn unieke karakter. Laat je knuffel repareren, dan kan zijn blik in oude glorie hersteld worden. Door zijn doffe ogen, stoffige neus en ontbrekend mondje kan knuffel er mat uitzien. De emotie van je knuffel wordt versterkt, door zijn glanzende ogen en uitstekende neus na de behandeling in Knuffelkliniek. Laat je je knuffel repareren, laat dan je wensen tot in detail weten, dan kan de knuffeldokter er rekening mee houden.


Knuffelkliniek | Klacht: versleten oren

Nieuwe oren voor je knuffel kiezen
Kies het juiste oor

Zijn de oortjes van je knuffel echt op? Als je de oortjes van je knuffel intensief gebruikt, kunnen ze tot op de draad toe slijten. Ga je je knuffel repareren, dan kun je er voor kiezen een nieuw oor aan te naaien. Omdat het knuffelgevoel van oortjes heel belangrijk is, is het van belang het juiste materiaal te kiezen.

Je kunt de originele draadjes behouden (links op de foto) of juist wegwerken (rechts op de foto). Het knuffelgevoel van dit oor is vrij stevig, het oor is ontworpen om weer jaren mee te kunnen gaan. Het is ook mogelijk om voor soepele oren te kiezen, kies dan een soepele zijde.


Knuffelkliniek | Klacht: gescheurde pyjama

Knuffel zijn kleding laten repareren
Knuffel zijn pakje repareren

Zijn de kleren van je knuffel versleten? Heeft je knuffel een lijfje van stof dat een pyjama of kledingstuk voorstelt, dan kun je die vervangen. Je kunt het hoofdje en de pootjes voorzichtig loshalen en het patroon van het lijfje overnemen op nieuwe stof. Dit is ook een handig moment om nieuwe vulling bij te plaatsen als je dat wilt. Ook hier kun je een nieuwe stof onder de oude aanbrengen als je gehecht bent aan het originele lijfje. Alle gladde stoffen zijn geschikt om te gebruiken, bedenk wel dat knuffel er echt anders uitziet als je voor een radicaal andere kleur stof kiest.


Knuffelkliniek | Voorbeelden van reparaties

Wil je meer voorbeelden bekijken? Hieronder volgen meer voorbeelden van complete reparaties. Laat je inspireren door de voor- nafoto’s.


Knuffel herstellen | Klacht: kleurloos

Oranje onderlappen om knuffel te repareren
Olifantje is met oranje stof behandeld

Had je knuffel vroeger een uitgesproken kleur, maar is die nu verdwenen? Je kunt knuffel herstellen door een felle stof te kiezen en die onder de originele stof aan te brengen. De stof schijnt door de versleten vacht heen, waardoor je knuffel weer een beetje kleur terug krijgt. De herinnering is vaak doorslaggevend bij het kiezen voor een kleur, bij dit olifantje was dat oranje.


Antieke Knuffel repareren | Klacht: Ouderwets

Antieke beer laten repareren
Antieke beer repareren

Is knuffel is een herinnering aan vroeger tijden en gaat hij al generaties mee? Meestal lukt het om een knuffel van 50 – 70 jaar oud weer nieuw leven in te blazen. Het is belangrijk om knuffels’ uitstraling zo veel mogelijk te behouden, en knuffel weer mooi en aanspreekbaar te maken. Voor veel mensen is het behoud van de herinnering is belangrijker dan de antieke waarde van de knuffel. Je kunt dan nieuwe materialen met oude combineren voor het beste resultaat. Nieuwe voetzooltjes geven Beer weer een net aanzien.

De vulling van oude knuffels bestaat vaak uit eikenkrullen of hooi. Deze vulling valt uit elkaar als je die uit de stof haalt. Het is lastig die daarna weer netjes terug te plaatsen. Je kunt deukjes in de vulling makkelijker wegwerken met een vulkatoen dan met nieuwe houtkrullen. Zet niet te veel spanning op de stof, want door de leeftijd kan die snel scheuren.

Oude knuffels hebben vaak amberkleurige glasogen. Deze ogen zijn te bestellen op internet. Er zijn ogen op een ijzerdraadje en ogen met een ‘oogje’ in de handel. Als het oogje al een draadlusje heeft, kun je met een lange naald het oog vastnaaien. Je steekt dan door het hoofd heen met de lange naald en zet het oog op het achterhoofd vast. Doorsteken naar het oor kan ook, maar let op dat het oog niet naar beneden kijkt.

De pootjes zijn vastgezet met behulp van schijfjes en pinnen, hierdoor kunnen de benen draaien. Vaak breken de pinnen en zetten mensen de pootjes daarna met steken weer vast. Hierdoor komt er te veel gewicht aan de stof van de vacht te hangen en krijg je uiteindelijk scheuren in de stof. Het is beter om de originele verbinding te herstellen.


Knuffelpodoloog | Klacht: Versleten Voetzooltjes

Nieuwe voeten voor knuffel
Olifantje krijgt nieuwe voetzooltjes

Heeft je knuffel gaatjes in de pootjes? De voetzooltjes van knuffel slijten vaak sneller dan de vacht, omdat ze minder haar hebben. In de loop van de tijd zakt de vulling naar beneden en komt de vulling (of kleine balletjes) door de zooltjes naar buiten. Nieuwe voetzooltjes voorkomt dat de vulling uit je knuffel valt.

Je kunt voetzooltjes het beste maken van een rekbare stof, die span je makkelijk over het oude voetzooltjes heen zonder rimpels. Je kunt kiezen voor een rekbare fluwelen stof, maar die wordt wel dikker bij het wegwerken aan de naden. Het is maar net wat het beste bij je knuffel past.


Knuffelnoodgeval! | Help! Ik val uit elkaar!

Knuffel weer stevig door dradenweb
Dradenweb houdt pinguïn bij elkaar

Is de vulling je knuffel geworden? Dan kan je knuffel bij elkaar gehouden worden door een web van draden in je knuffel. Binnenin de vulling houden draden de vorm in je knuffel. Aan de buitenkant zie je enkele kleine steekjes. Als je je knuffel zo gaat repareren, is je knuffel naderhand precies hetzelfde, maar wel weer steviger.

Je kunt met een dunne lange naald draden langs en door de vulling van je knuffel steken. Als je aan de buitenkant fijne steekjes zet, zie je daar weinig van. Kies voor een dunne draad in de goede kleur, dan valt het herstelwerk het minste op.


Knuffeloogarts | Klacht: Lege blik

Nieuwe ogen kunnen geschilderd worden op knuffels
Yoshi heeft nieuwe ogen laten schilderen

Niets zo vervelend als een knuffel met een lege blik. Niet alle versleten ogen missen een uitdrukking, maar als knuffel niet meer kan kijken wordt het vervelend. Ogen kunnen worden bijgewerkt, zowel op textiel als op plastic ogen. Laat je de ogen van knuffel vervangen, dan kun je ook zelf ogen meegeven die je mooi vindt.

Wil je ogen op textiel bijverven, dan kun je dat doen met acrylverf. Meng de verf niet met water, maar breng de verf dik op. Gebruik een hele fijne penseel, je blijft de strijkrichting van de verf na afloop zien, dus werk netjes. Neem plakband en zorg ervoor dat haren niet in de ogen kunnen komen tijdens het drogen. Droog de verf niet met een föhn, want dan kun je schroeiplekken krijgen.

Wil je ogen op plastic bijwerken? Dan kan dat met acrylverf, maar je kunt ook watervaste stiften gebruiken. Voordeel is dat je hiermee heel fijn kunt werken. Je kunt ook een mal van een cirkel of ovaal gebruiken voor mooie lijnvormen in het oog. Deze stiften hebben wel een lichte rode gloed als het werk droogt. Je kunt dit herstelwerk niet aflakken, dan lopen de kleuren door elkaar.

Je kunt glans terugkrijgen door met glasverf te werken, deze verf is dik en droogt glad op. Dek altijd eerst de omringende haren af, bijvoorbeeld met plakband, zodat verf niet op de vacht kan komen. Gebruik niet te veel glasverf, want dan loopt de verf van het oog op de vacht en krijg je harde haartjes rond het oog. Aflakken met nagellak geeft geen goed resultaat, sommige plastics lossen op in de nagellak.


Knuffelfysiotherapie | Klacht: Nekklachten

Hals van knuffel repareren
Hals van Snoopy is verstevigd.

De meest voorkomende klacht van knuffels is een losse nek. Zwakke plekken waar veel trekkracht op staat slijten sneller en raken uit model. Dit gebeurt in de hals, maar ook onder de oksels en soms in de liezen. Je kunt op deze plekken een extra versteviging aan de binnenkant van de vacht plaatsen, zodat knuffel weer langer mee kan. Soms geven mensen knuffel een dikke sjaal of een ‘colletje’, hiermee kun je de hals ook verstevigen en voorkom je dat de hals steeds ‘knikt’. Speel je juist met je knuffel en is het belangrijk dat zijn hoofd kan bewegen? Kies dan voor een versteviging van de binnenkant van de vacht, daarmee houdt de hals zijn soepelheid.


Knuffelaudicien | Klacht: Wrijfoortjes

Wrijfoortjes laten repareren
Wrijfoortjes kunnen gemaakt worden.

Het hardst slijten wrijfoortjes en staartjes. Oortjes kunnen worden vervangen door nieuwe oortjes, maar behoud van de oorspronkelijke duimdraadjes kan ook door over die draadjes een nieuw oortje te plaatsen. Dit oor kan weer langer mee en heeft nog steeds prettige duimeigenschappen. Ga je wrijfoortjes van je knuffel repareren, dan zul je aan de nieuwe stof moeten wennen. Dit duurt soms wel 2 weken. Het helpt als de originele duimdraadjes er nog aan zitten. Het is verstandig om je knuffel niet te wassen, dan heb je wel de vertrouwde geur van knuffel tijdens het wennen.


Vacht knuffel herstellen | Klacht: Kaalheid

Knuffel repareren met chenille garen
Knuffel met chenille garen repareren

Is je knuffel kaal en wil je graag een dunne laag met haren terug? Dan kun je je knuffel borduren met Chenille garen. Dit is een wol met uitstekende haartjes, waardoor er weer een vacht ontstaat. Borduur niet met het garen zelf, maar zet het vast met fijne steekjes van normaal garen. Voor kleinere knuffels is dit een mogelijkheid om mooier en slijtvaster door het leven te gaan. Ga je een kleine knuffel repareren, dan is dit een prima mogelijkheid, voor grote knuffels is deze techniek niet de mooiste oplossing.


Vacht knuffel herstellen | Klacht: gaten in de vacht

Knuffel repareren met nieuwe stof
Nieuwe vacht onder de oude geplaatst

Is je knuffel kaal en heeft je knuffel ook nog veel gaatjes? Ga je je kale knuffel herstellen dan kun je ervoor kiezen de gaten met een harige stof te stoppen. Hier is onder de gehele knuffel een nieuwe laag fijne harige stof geplaatst. De originele delen zijn hier weer op vastgezet. En natuurlijk het nieuwe oortje om knuffel weer compleet te maken.


Knuffel herstellen | Onderlappen en oortjes

Knuffel is gerepareerd en heeft weer oortjes
Hondje is weer steviger met oortjes.

Een kleine knuffel herstellen is een precies werkje. Dit knuffeltje past in de palm van je hand. Onder het knuffeltje zit een nieuwe verstevigende laag, hierop zijn ook de oogjes weer vastgezet, zodat die weer goed blijven zitten. Dit hondje had ook graag weer nieuwe oortjes in de juiste kleur. Er is gekozen voor een wat dikker oortje, zodat het weer heel lang mee kan. Dat was wel even wennen!


Knuffel herstellen | Doorgeefbeer

Beer laten repareren voor je kindje
Beer repareren voor je kindje

Krijg je binnenkort een (klein)kind en wil je knuffel doorgeven? Loop je knuffel dan helemaal na, want in de loop van de tijd gaan oogjes en neusjes los. Dit is natuurlijk niet veilig voor je kindje. Let bij het herstel van je knuffel extra op veiligheid en hygiëne. Als je twijfelt of je knuffel wel veilig is voor je kind, geef de knuffel dan niet. Knuffel zelf zal dan ook langer heel blijven.

Je kindje kiest vanzelf een eigen favoriete knuffel. Er is altijd een bijzondere klik tussen kind en knuffel, en nee… we kunnen niet voorspellen welke knuffel de favoriet gaat worden.


Katoenen knuffel repareren | Popje

Katoenen popje herstellen
Katoenen popje herstelt

Dit popje is helemaal van katoen gemaakt, inmiddels is de stof helemaal doorschijnend geworden. Om de knuffel toch weer stevigheid te geven is onder de originele laag een nieuwe laag katoen geplaatst. De knuffel is hiervoor wel helemaal uit elkaar geweest, zodat overal nieuwe stof bij kon worden geplaatst. Daarna zijn alle dubbele lagen weer aan elkaar genaaid. Laat je je knuffel repareren, dan kunnen ook de kleertjes worden opgeknapt.


Knuffel valt uit elkaar | Klacht: kruimelende vacht

Knuffel met brosse vacht laten repareren
Beer met kruimelende vacht repareren

Sommige typen pluche worden in de loop van de tijd bros. Het pluche valt dan uit elkaar, zoals een zandkoekje. Door de stukjes pluche met fijne dichte steken op een onderlaag vast te zetten, kan je knuffel in vorm blijven. Maar niet bij alle knuffels is dat nog mogelijk. Deze knuffel had alleen last van brosse pluche bij het neusje en kon het snoetje verstevigd worden. De kruisnaad is hersteld met een extra stevig binnenwerk.


Laat Knuffel herstellen | Klacht: Doorschijnende vacht

Doorzichtige knuffel repareren
Doorzichtige knuffel repareren

Een veel voorkomende klacht van knuffels is dat ze door knuffelen, wassen en drogen helemaal dun en doorzichtig zijn geworden. Ook als er bijna niets meer van de vacht van je knuffel over is, is het mogelijk om het patroon van je knuffel over te nemen en een nieuwe knuffel in je originele knuffel te naaien. Doe je dit van een neutrale bijpassende stof, dan blijft je knuffel zo veel mogelijk zichzelf, maar kan wel weer langer mee. Je kunt knuffel dan ook weer wassen, maar doe dat wel in een kussensloop. Dat voorkomt slijtage van de vacht.


Laat Knuffel repareren | Clowntje

Clowntje met kleurig pakje aan
Clowntje met kleurig pakje aan

Ga je je knuffel herstellen, dan kun je besluiten de kleur terug te brengen. De gekleurde vacht is verdwenen en je ziet alleen nog de grijze onderlaag. Wil je de gaten in je knuffel dan op een kleurige manier vullen, dan kun je kiezen voor een fleurige stof. Het uiterlijk van je knuffel verandert dan wel, zoals hier. Het clowntje ging weer vrolijk gekleurd door het leven.


Laat Knuffel revalidatie | Klacht: Rode Hond

Knuffel verstevigen en vullen
Hondje kan weer staat

Deze rode reishond heeft al veel van de wereld gezien. Zijn vacht is dun geworden en hij kan niet meer staan. Omdat de stof te zwak is om nieuwe vulling te dragen, zet je eerst een verstevigende laag onder de oude vacht. Hierin plaats je weer nieuwe vulling, zodat knuffel weer vorm krijgt.