Knuffeldokter

Verhalen | De Knuffeldokter

Knuffeldokter Anneloes
Knuffeldokter Anneloes

De afgelopen jaren heb ik gewerkt als de knuffeldokter van Knuffelhotel. Ik heb alle knuffels die je op de website ziet hersteld en gereinigd. De afgelopen jaren gingen er honderden knuffels door mijn handen. Klanten vertelden mij van alles over hun knuffel en zichzelf. Hoe knuffel in hun bezit was gekomen en welke emotionele band ze met hun knuffel hadden. Maar ze kwamen vooral met praktische vragen: Hoe kan ik knuffel zelf repareren en schoonmaken? Hoe zorg ik ervoor dat knuffel niet zo snel slijt? Hoe voorkom ik dat mijn knuffel kwijt raakt? Voor alle mensen die graag goed voor hun knuffel willen zorgen, heb ik deze website geschreven.


Knuffeldokter | Waarom is knuffel zo waardevol?

zelfgemaakt popje
Zelfgemaakt knuffelpopje

Knuffels zijn er vaak al sinds de kindertijd; de gedeelde herinneringen maken knuffel van grote emotionele waarde. Knuffel is een van de weinige dingen is die mensen uit hun kindertijd nog kunnen gebruiken, bewaren of doorgeven. Vanwege de grote emotionele waarde van knuffel is het altijd erg spannend om knuffel te repareren. Zowel voor kinderen als voor grote mensen. Vandaar dat uitgebreide uitleg over de zorg voor knuffel voor veel mensen belangrijk is.

Als kind was ik gek op knuffels, er lagen 68 knuffels in mijn bed. Op mijn 7de naaide ik mijn eerste knuffel in elkaar met een handnaaimachine (zie de foto hierboven). Sindsdien heb ik altijd met textiel gewerkt. Om alles goed te leren haalde ik mijn textielbrevet en rondde ik de opleiding tot costumiere succesvol af.

Natuurlijk heb ik zelf ook een knuffel: Mijn moeder maakte mijn knuffelbeer toen ik 5 jaar oud was. Ik was meteen aan Beer verknocht. Toen ik klein was repareerde ik mijn knuffelbeer al zelf. De oortjes en oogjes van Beer zitten daardoor niet meer helemaal recht, maar precies zoals Beer moet zijn en blijven.


Knuffeldokter | Hoe is Knuffelhotel ontstaan?

knuffels logeren bij de knuffeldokter
Biggie en Knorremans op vakantie in Knuffelhotel

Vroeger was Knuffelhotel enkel een vakantiebestemming voor knuffels. Knuffels beleefden allerlei avonturen en je kon de vakanties online volgen in de Knuffelkrant. Maar knuffels kunnen niet zo lang gemist worden en daarom was het niet zo druk. Op een dag kwam er een knuffel langs die heel graag weer ‘heel’ thuis wou komen. Toen ben ik gaan werken als knuffeldokter.

In 2017 heb ik ervoor gekozen om van Knuffelhotel een digitaal poppentheater te maken met alles over en voor knuffels. Achter de schermen ontwerp ik handpoppen, schrijf ik liedjes en werk ik een video-decor uit. Straks komt Knuffelhotel tot leven in beeld en geluid.

Daarnaast werk ik aan een lijn duurzame knuffels van natuurlijke materialen, zodat we straks elkaar mooie, gezonde, makkelijk te onderhouden knuffels kado kunnen doen.