Mensen en Knuffels

Mensen en Knuffels | Wie heeft een knuffel?

Knuffel in verzenddoos
Muis reist in warme dekens

Veel volwassenen hebben nog een knuffel uit hun kindertijd. Vaak is knuffel nog in gebruik en ligt hij/zij nog steeds gezellig in bed. Volwassenen vinden het fijn om de unieke herinnering aan hun kindertijd vast te houden. Knuffel is meestal tussen de 20 – 40 jaar oud. De eigenaar is dan net iets ouder. Knuffel is een kado dat men op jonge leeftijd al kreeg, knuffel lag misschien zelfs al in de wieg. Inmiddels is knuffel versleten en heeft een heel eigen karakter gekregen, daardoor is elke knuffel uniek en op een speciale manier met zijn eigenaar verbonden.

Sommige knuffels gaan al generaties lang mee en zijn bejaarde knuffels van rond de 70 jaar. De eigenaren van deze antieke knuffels willen hun knuffel herstellen zodat knuffel langer mee kan doen. Al is het alleen maar om naar te kijken. Bij deze reparatie staat de herinnering centraal en richten zij zich op het emotionele karakter van de knuffel.


Mensen en knuffels | Ben ik de enige volwassene met een knuffel?

knuffel op bezoek
Knuffels en hun baasjes zijn vaak even oud.

Volwassenen schamen zich vaak een beetje dat ze met een knuffel slapen en denken dat ze de enige zijn die knuffel nog gebruiken. Maar de ervaring leert anders: Volwassenen uit heel Nederland en Belgie slapen nog met een knuffel. Ze zijn allemaal even gek op hun knuffel, met leeftijd heeft dat niet zo veel te maken.

Een hotelketen deed onderzoek naar verloren knuffels in hotels: Hoe kon het dat ze zoveel knuffels vonden en maar heel weinig kinderen als gast hadden? Uit het onderzoek bleek dat een kwart van alle gasten reist met een knuffel van thuis. Omdat de hotelkamer anders zo anoniem en eenzaam is, nemen mensen een knuffel van thuis mee.

Dus een kwart van alle consultants op Schiphol reist met een knuffel, dat zijn een heleboel grote mensen. Tel maar gewoon de koffers op de luchthaven: niks, niks, niks, aapje, niks, niks, niks, beertje, niks, niks, niks, olifantje. Er zijn heel veel volwassenen met een knuffel, alleen vertellen ze dat niet aan elkaar.


Mensen en knuffels | Hoe wordt een knuffel de favoriet?

Favoriete knuffel Kwakkie
Favoriete knuffel Kwakkie

De favoriete knuffel is een heel uniek voorwerp. Er is vanaf het eerste moment een ‘klik’ tussen de knuffel en de eigenaar, ze zijn meteen ‘beste vriendjes’. Mensen kiezen intuitief de knuffel die qua uiterlijk en knuffelgevoel het beste bij ze past, de kwaliteit van de knuffel is nooit doorslaggevend. Het karakter van iedere knuffel is anders, zeker na verloop van 10 – 20 jaar, waarin de knuffel op zijn eigen wijze slijt en daardoor een heel eigen karaker krijgt.

Alle sporen van gebruik en slijtage maken knuffel ‘zichzelf’, hij is al snel niet meer vervangbaar door een kopie. Hoe meer verleden knuffel deelt met zijn baasje, hoe meer versleten knuffel is en hoe waardevoller hij wordt. De meest versleten knuffel is de meest waardevolle. Schoonheid is van ondergeschikt belang.

Mensen willen graag het beste voor hun favoriete knuffel, tegelijk is het moeilijk om juist deze knuffel ter repareren. Je weet nooit precies hoe je liefste knuffel er na zijn reparatie uit zal zien en je moet met naalden in je knuffel prikken. Het is niet zo raar dat mensen zenuwachtig zijn als ze hun knuffel repareren.


Mensen en knuffels | Hoe helpt een knuffel bij het slapen?

mensen nemen knuffels mee naar het ziekenhuis
Knuffel troost in ziekenhuis.

In eerste instantie hecht iemand aan een knuffel omdat die bij aanraking stresslagend werkt. Als iemand een knuffel aanraakt, maak het lichaam endorfine en ocytonine aan, waardoor die persoon zich meer ontspannen voelt. Het zachte pluche waarvan knuffel gemaakt is, bevordert de aanmaak van ontspannende hormonen. Dat verklaart waarom iemand makkelijker in slaap valt met zijn knuffel in zijn hand.

Heeft iemand als kind geleerd dat er een positieve relatie is tussen aanraking en veiligheid, dan blijft deze accociatie bestaan als die persoon volwassen wordt. Mensen kunnen dit positieve effect van knuffel op hun hormoonhuishouding steeds weer ervaren, met leeftijd heeft dat niet zo veel te maken.

Het effect van de stressverminderende hormonen is minder naarmate de persoon zekerder is van zichzelf. Dat verklaart waarom er mensen zijn die ‘niks met knuffels hebben’: zij zijn van nature zeer zeker van zichzelf en maken van nature veel endorfinen aan. Zij voelen het positieve effect van een knuffel op hun hormoonhuishouding niet.

In een periode van onzekerheid door ziekte, overlijden of een scheiding is het effect van deze hormonen op het humeur juist sterker. Knuffel kan in zo’n periode weer in bed belanden om te helpen met slapen, zeker als mensen in het ziekenhuis moeten verblijven. Veel mensen praten in zo’n periode ook tegen hun knuffel en kunnen zo hun verhaal kwijt zonder anderen daarmee te belasten.


Mensen en Knuffels | De geur van knuffel

mensen en knuffels gaan samen onder de douche
Knuffel heeft liever geen zeep in zijn oog.

Knuffel heeft vaak een eigen geur die de eigenaar als prettig ervaart. Wassen in de wasmachine is dan een probleem, omdat knuffel daarna niet meer naar zichzelf ruikt. Het duurt dagen voordat knuffel zijn vertrouwde geur weer terug heeft. Toch moet knuffel af en toe schoongemaakt worden, vooral moeders van kleine kinderen vinden dit belangrijk. Zij ruiken ook gemiddeld beter dan de andere gezinsleden, zodat zij zich het meeste storen aan de geur van knuffel. Voor kinderen is de geur van knuffel juist geruststellend, zeker als ze op reis zijn.

De kindertijd is de belangrijkste periode in ons leven waarin we een geheugen voor geuren opbouwen. De geur die we als baby al herkennen is de geur van onze moeder en andere gezinsleden. Deze geurherkenning schept een band binnen het gezin. Hebben we een fijne kindertijd, dan roept de geur van gezinsleden of van kleding van gezinsleden de positieve emotie bij die herinnering op. De geur van knuffel is het verlengstuk van deze ‘nestgeur’, vooral ‘in den vreemde’ is die geur heel gerustsstellend.

Geuren werken vrij direct op ons onderbewuste en roepen daar herinneringen en emoties op. Dit komt doordat de centra voor geur en herinnering in de hersenen dicht bij elkaar zitten en vrij direct op elkaar inwerken. De geur wakkert positieve herinneringen aan en dat werkt positief op ons humeur. We vallen makkelijker in slaap en zijn minder bang van ‘monsters onder het bed’ als we knuffel kunnen ruiken.


Mensen en Knuffels | Knuffel is een grappig alter-ego

knuffel is een alter ego
Cookie leidt een eigen leven.

Knuffel kan behalve voor een betere slaap ook voor een hoop plezier zorgen. Knuffel heeft dan een heel eigen karakter, een speciaal stemmetje en bepaalde opvallende karaktertrekken en gewoontes. De manier waarop knuffel kijkt, beweegt en aanvoelt maakt hem een uniek karakter. Knuffel is een alter-ego dat voor veel grappige situaties zorgt, een eigen fotoalbum heeft of zelfs een blog met volgers. Vaak is er zelfs een hele knuffel-familie, zodat er gesprekken kunnen worden gespeeld tussen verschillende karakters. Dit is waar het speelse van kinderen en volwassenen elkaar raakt en je merkt dat grote mensen eigenlijk grote kinderen zijn.

Voor deze karakter-knuffels is de manier waarop de vulling zit heel belangrijk, omdat bepaalde bewegingen met de hals en pootjes gemaakt moet kunnen worden om zijn karakter uit te drukken. Ook een sippe zithouding na een wasbeurt kan het karakter van knuffel ‘beschadigen’. Ze worden vaak op jonge leeftijd al bijgevuld en schoongemaakt.


Mensen en Knuffels | Wees lief voor iemands knuffel

knuffel komt thuis
Doros komt weer thuis

Wat de rol van knuffel ook is: doe nooit lelijk tegen iemands knuffel. Er zijn relaties gesneuveld omdat gedreigd werd knuffel uit het raam te gooien. Als je partner echt gehecht is aan zijn/haar knuffel, kun je dit beter maar accepteren. Knuffel is geen concurrentie, maar een symbool van liefde en genegenheid. Partners die wel eens iets kado geven aan knuffel, kunnen zeker op waardering rekenen.


Mensen en Knuffels | Begrip van anderen

knuffel zwaait naar je
Kijk! Zoef zwaait naar je!

Niet iedereen begrijpt waarom knuffel zo belangrijk is. Je hebt iets met knuffels of je hebt het niet. Er is eigenlijk geen tussenweg. Hier geldt het omgekeerde biologische proces dat zorgt voor het hechten aan knuffel: mensen die van nature heel zeker zijn van zichzelf, maken zelf al veel ocytocine aan. Hierdoor merken zijn geen verschil met of zonder knuffel. Door dit hogere oxytocine gehalte merken zij het verschilt tussen slapen met en zonder knuffel niet. Het doet ze letterlijk niet zo veel, want ze ervaren de rustgevende werking van knuffel niet.

Mensen die niets met knuffels hebben, tonen wel altijd respect voor de knuffel van hun geliefden en kinderen. Over het algemeen geldt, hoe ouder de mens, hoe minder begrip er is voor knuffel. Jongvolwassenen vinden het vrij normaal om een knuffel te hebben en daar voor te zorgen. Voor hun ouders is het idee van een leven lang knuffels onwennig. Voor grootouders is het het lastigste, die zijn vaak erg nuchter waar het knuffels betreft. Maar omdat iedereen de herinneringen aan knuffel met elkaar deelt, heeft iedereen wel een plekje in zijn hart voor knuffel.